Tips om snel te slagen voor je rijbewijs

 In Blog

Het is misschien wel één van de spannendste momenten van je leven; afrijden! Je hebt er vast al veel over gehoord van vrienden en familie. Over het CBR en de strenge examinatoren. En zeker als het examen steeds dichterbij komt, zal het vast wel bij je gaan kriebelen. Slapeloze nachten en de onzekerheid neemt toe. Dat is helemaal nergens voor nodig! Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet waarmee jij jezelf optimaal kunt voorbereiden op het examen.

Goede voorbereiding is het halve werk

Als je kiest voor RijschoolGo dan kies je voor kwaliteit en hiermee voor een goede voorbereiding. Wij weten als geen ander wat ervoor nodig is om jou goed voorbereid op het examen te laten verschijnen. Tijdens de autorijlessen kan jouw vaste instructeur goed inschatten waar je goed in bent en waar je nog in moet verbeteren. En dat doe je natuurlijk samen. En of dit nu straatje keren is of het oversteken van drukke kruispunten; samen zorgen we ervoor dat je er klaar voor bent.

Ga uit van eigen kracht

In de aanloop naar het examen zul je merken dat iedereen wel een handige tip voor je heeft. Bemoedigende woorden zijn altijd welkom, maar pas op voor technische tips. Het autorijden zelf heb je namelijk op het moment dat je mag afrijden prima onder controle, anders mocht je immers niet afrijden van de instructeur. Ga daarom uit van datgene wat je geleerd hebt tijdens de lessen. En als je nog vragen hebt of je wilt een onderdeel nog extra oefenen, vraag het gewoon aan je eigen vertrouwde instructeur. En als je eenmaal gaat afrijden, weet van jezelf dat je het kunt, ga uit van eigen kracht!

Altijd weer een nieuwe kans

Het rijexamen is iets wat bij veel mensen angst inboezemt. Maar dat is nergens voor nodig. Je hoeft niet bang te zijn voor dit examen. Ook de examinator is gewoon een mens die het beste met je voor heeft. De examinator zal er alles aan doen om je op je gemak te stellen. En als jij doet wat je altijd doet tijdens het rijlessen, dan slaag je gewoon. En als het onverhoopt niet lukt, dan is er altijd weer een volgende kans.

Bijzondere verrichtingen

Heel veel leerlingen vinden dit het lastigste onderdeel; de bijzondere verrichtingen. Inparkeren middenin de stad en straatje keren; het kan best lastig zijn en zeker als het tijdens het examen is. De examinator let er met name op of je de manoeuvre veilig uitvoert zonder andere weggebruikers in gevaar te brengen. Het gaat er dus niet om dat je zo snel mogelijk deze bijzondere verrichting uitvoert. En als een bijzondere verrichting niet lukt, dan kun je altijd even vragen aan de examinator of je deze verrichting nog een keer over mag doen. Waarbij je laat zien dat je het wel kunt!

Niemand is foutloos

Als je een foutje maakt tijdens het afrijden dan is dat niet erg. Als je straks jouw rijbewijs hebt en alleen rijdt in het verkeer zul je ook best foutjes gaan maken. Een examinator kijkt meer naar hoe je omgaat met zo’n foutje. Als je een foutje maakt, maar je hebt wel controle over de situatie, dan zal de examinator je hiervoor niet laten zakken. Als even later tijdens het examen een vergelijkbare situatie zich voordoet en je het dan wel goed doet, zul je merken dat het eerder gemaakt foutje geen rol meer speelt.

Bereid je goed voor

Als je de dag erna moet afrijden is het verstandig om niet te laat naar bed te gaan. Maar juist ook niet te vroeg, anders ga je wellicht alleen maar piekeren. Pas op met alcohol op de avond voordat je af moet rijden, het is niet handig om met een kater op je examen te verschijnen. Als je heel erg zenuwachtig bent is het verleidelijk om medicijnen te nemen waarmee je tot rust komt. Toch raden we je dit af. Deze medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je weliswaar rustig bent, maar zorgen ook voor een suf gevoel. Dit kan ertoe leiden dat je tijdens het afrijden scherpte mist. Eigenlijk kun je jezelf het beste voorbereiden door te doen wat je altijd doet.

Meerijden instructeur

Je kunt ervoor kiezen om jouw vaste instructeur mee te laten rijden tijdens het examen. Dit kan een vertrouwd gevoel geven. Ook kun je ervoor kiezen om dit juist bewust niet te doen. Je bent al zenuwachtig genoeg en als je dan ook nog eens voor twee mensen examen moet doen in plaats van één, dan is het ook begrijpelijk als je ervoor kiest om je instructeur juist niet mee te nemen. Door voor het examen nog een rijles te nemen kun je kiezen voor een tussenweg. Hierdoor heb je het vertrouwde gevoel van je vaste instructeur, ben je al ‘ingereden’ en gewend aan de weersomstandigheden van die dag. Waar je uiteindelijk voor gaat kiezen is aan jou. Bereid je goed voor, wees jezelf en tover een glimlach op je gezicht. Jij gaat zeker slagen!

Recent Posts
Comments
  • Marie de Jonge
    Beantwoorden

    Ik heb ook extra geoefend op de bijzondere verrichtingen. Daarnaast heb ik bij mijn instructeur aangegeven dat ik dit lastig vond. Hij heeft er voor gezorgd dat ik het snel onder de knie kreeg. Dat was een hele geruststelling voor mijn examen. Gelukkig heb ik het ook in een keer gehaald!

Leave a Comment

0

Start typing and press Enter to search