Theorie is leuk en leerzaam 

 In Blog

Het theorie-examen is een belangrijk onderdeel van je rijbewijs. Sterker nog; zonder dat je geslaagd bent voor je theorie-examen mag je niet afrijden. Dit theorie-examen kun je afleggen bij het CBR. Tijdens dit examen word je getest of je alle verkeersregels goed kent en hoe je deze moet toepassen. Je kunt de theorie alvast gaan leren voordat je gaat lessen, je kunt ook alvast starten met lessen en gelijktijdig de theorie gaan leren. De laatste manier heeft als voordeel dat je datgene wat je in het theorieboek leert, meteen toe kunt passen in de praktijk. Ook kun je aan je rijinstructeur vragen stellen over de theorie tijdens het lessen. De instructeur laat je aan de hand van jouw vraag graag een praktijkvoorbeeld zien. Door de lesstof meteen in de praktijk te toetsen, begrijp je het beter en wordt de kans groter dat je gaat slagen voor jouw theorie-examen. Hierdoor wordt het leren niet alleen leerzaam, maar ook nog eens heel leuk!

De onderdelen

Het eerste onderdeel van de theorie bestaat uit de verkeersregels en verkeersinzicht. Hierbij leer je welke borden er allemaal in het verkeer te vinden zijn. Dit is een onderdeel die je ook lekker zelf buiten, in de praktijk, kunt leren. Fiets een rondje in de buurt waar je woont en sta eens stil bij de borden. Zoek ze op in jouw theorieboek en lees wat ze betekenen. Het is ook leuk om er even te blijven kijken totdat er verkeersdeelnemers langskomen. Hierbij kun je zien of zij datgene doen wat jij verwacht dat ze doen. Geven ze voorrang? Of mogen ze juist doorrijden? Tweede onderdeel is het verkeersinzicht, hierbij leer je situaties inschatten en hoe je hierbij moet handelen. Dit is een onderdeel die je tijdens het lessen natuurlijk prima met jouw instructeur samen kunt oppakken. Direct het geleerde toepassen in de praktijk, dat is altijd leuk. Derde en laatste onderdeel is de gevaarherkenning. Hierbij moet je aangeven wat je moet doen in specifieke situaties. Moet je remmen, gas geven, voorrang verlenen of juist doorrijden? Ook dit is een onderdeel waarbij een combinatie tussen thuis de theorie leren en in de praktijk toepassen prima mogelijk is.

Thuis aan de slag

De theorie voor het autorijden mag niet worden onderschat. Doordat het compleet nieuwe informatie is, kun je het examen niet halen op basiskennis. Dit betekent dat je hier dus echt wel tijd voor moet vrijmaken om te gaan leren. Hierbij is het verstandig om voor jezelf vaste momenten te plannen waarop je aan de slag gaat met het theorieboek. Overigens kun je bij ons altijd een theorieboek lenen. Als je een onderdeel hebt geleerd, kun je proefexamens maken om te toetsen of je de leerstof onder de knie hebt. Als dit het geval is, ga je weer door naar het volgende onderdeel. Door tussendoor ook nog eens jouw rijinstructeur vragen te stellen pak je het grondig aan. Je zult merken dat als je de proefexamens haalt, dat het stukken leuker wordt! Neem ook in je planning op wanneer je alle theorie geleerd wil hebben en je jezelf alleen maar hoeft te richten op de proefexamens. Hiermee bouw je voor jezelf al ritme op in het maken van examens en ben je goed voorbereid op het echte examen.

De praktijk is de beste leerschool

Je zult tijdens het leren van de theorie best een keer iets tegenkomen wat je niet begrijpt. Het is dan fijn als je dan aan je vaste rijinstructeur vragen kunt stellen. Bijvoorbeeld over een situatie op een kruising waarbij je even niet door hebt wie er nu voorrang heeft. Door naar zo’n vergelijkbare kruising toe te rijden, zie je het voorbeeld in de praktijk. En je zult zien dat je het dan veel beter begrijpt. En als zo’n vraag dan opduikt tijdens het examen weet jij meteen het antwoord al. Andersom werkt het de theorie voor het lessen ook versterkend, door de theorie goed te beheersen weet je ook meteen hoe je moet handelen in bepaalde situaties. Dat geeft zelfvertrouwen en hierdoor rij je een stuk beter.

Theorie kun je leuk maken

Bij ons kun je altijd een theorieboek lenen. Daarnaast kunnen we je ook helpen om je op te geven voor een cursus door middel van e-learning. Met e-learning kun je thuis, achter de computer, een theorie-cursus volgen. Voordeel van een online cursus is dat je dit kunt doen wanneer het jou uitkomt. Ook helpen we je graag bij het inschrijven voor het examen bij het CBR. Daarnaast staan onze instructeurs altijd open voor vragen over de theorie. Op deze manier kun je door het leren uit het boek, online door middel van een cursus en live in de praktijk, jezelf optimaal voorbereiden op het examen. Met zo’n goede voorbereiding ga jij zeker slagen voor je theorie-examen!

Recent Posts

Leave a Comment

0

Start typing and press Enter to search